19 Kasım 2013 Salı

konuklarıma Aşure tarifim

Günaydın canlar, iki gündür net bağlantımızda sorun oluştuğu için buradan uzaktım, geçtiğimiz hafta sonu misafirlerim vardı, onlara lezzetli mamalar yaptım elbette ama uzun zamandır yapmadığım aşureyi de yapayım istedim hazır muharrem ayındayken diye, misafirlerim aşuremi çook beğendiler ee bende tarifini denemek isteyen arkadaşlar için anlatayım o zaman dedim;
vereceğim malzemeyi düdüklümün 9 litrelik tenceresinde yaptım ben tamı tamamına doldurdu..

4 su bardağı aşurelik buğday
2 su bardağı haşlayıp ölçtüğüm kuru fasulye
2 su bardağı haşlayıp ölçtüğüm nohut
1 çay bardağı prinç
1 su bardağı kuru üzüm ( sıcak suda bekletilmiş)
1 su bardağı incir ( sıcak suda bekletilmiş)
1 elma
1 ayva
1 portakal kabuğu rendesi
9 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı kadar süt
 
süslemek için= tarçın, nar taneleri, fındık fıstık ve ceviz kırığı
 
Buğdayı akşamdan yıkayıp bol suyla büyük bir tencereye aldım, suyu birkaç dakika kaynayıncaya kadar ocakta tutup aldım ve üzerini bir örtüyle bürleyip sabaha bıraktım, sabaha buğdaylar şişmiş oluyor zaten, üzerine biraz daha sıcak su ekleyip pişireceğim zamana kadar beklettim, öncelikle şunu söyliyeyim pişirmeye başlarken yanınızda sürekli sıcak su bulundurun çünkü buğday çok su çekiyor,,, iyice şişen buğdayın suyunu süzdüm yıkadım yine bol sıcak suyla ocağa aldım, içine princi yıkayıp ekledim, ikisini iyice pişinceye kadar bir kaç taşım kaynattım tabi tahta kaşıkla karıştıra karıştıra hep, sonra kuru fasulyeyle nohutuda ekledim, bir kaç taşım daha kaynattıktan sonra içine kayısıyı, sıcak suda  bekletip kara suyunu çıkarıp attığımız kuru üzümü ve portakal kabuğu rendesini ilave ettim, ardından elmayı ve ayvayı küçük doğrayıp hazırladım onlarıda tencereye attım, bir iki kaynatıp şekerini ekledim,  sonra minik doğranmış ve sıcak suda bekletilmiş incirin kara suyunu atıp tencereye attım bir taşımda böyle kaynattım ve son olarak sütü ekleyip kaynattım ocağı kapattım, bir süre demlenmeye bıraktım, sonra kaselere koyup soğuttum, soğuduktan sonra üzerlerini süsleme malzemeleriyle süsledim..
yapıp yiyene afiyet olsun canlar..
alttaki kaselerde komşularıma gidenler...

 
ve diğer ikramlarım

zeytin ezmeli poğçalarımın tarifi burada (http://ilmekilmek.blogcu.com/birazda-pasta-borek/8964892 )

tepside patetes salatam

sebzeli gül böreklerim

kabak tatlım

etmek tatlımın tarifi burada  (http://ilmekilmek.blogcu.com/birazda-pasta-borek/8964892 )
ayrıca da bu mamalarımın tarifini isteyen olursa yayınlarım canlar...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder